КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Управа за заштита на културното наследство

Од започнувањето со работа на Управата за заштита на културното наследство во 2005 година, истата пeрманентно се грижи за правната заштита, недвижното, движното и нематеријалното културно наследство.

Низ изминатите години голем број на стручни лица ги вложиле своите напори, знаења и ентузијазам, во зачувувањето и валоризирањето на културното наследство на Република Северна Македонија како траен залог за наредните генерации.

Но, секоја институција има свои нагорни линии и падови. Понекогаш во добра намера се застранува од базичната идеја за успешно и делотворно функционирање.

Сепак приоритет на УЗКН во иднина ќе биде ревалоризација ,односно вреднување на сите видови културно наследство, во насока на добивање вистинска слика за богатствата кои што ги поседува Република Северна Македонија.

Воедно Управата ќе продолжи со доследно спроведување на законските прописи, како и со превенција на бесправните дејствија кон културното наследство.

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31