КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Република Северна Македонија

Република Северна Македонија се наоѓа во Југоисточна Европа, во центарот на Балканскиот Полуостров. Значењето на географската положба на Северна Македонија, како централна балканска држава која се граничи со четири држави, различни по својот стопански потенцијал и развиеност, е што тие се упатени на меѓусебна трговска размена и дополнување на нивните економии, токму преку територијата на Северна Македонија.

Република Македония на карта

Население 2.022.547
Површина:
вкупна површина: 25.713 км2
водна површина: 477 км2
земјена површина: 24.856 км2
Граници вкупно: 766 км
соседни земји: Албанија 151 км; Бугарија 148 км; Грција 246км; Србија 221 км.
Главен град Скопје (население:467.257)

Мост в Скопие Снимка от град Скопие

Скопје                                                Скопје

Други поголеми градови: Куманово (103.205), Битолa (86.408), Прилеп (73.351), Тетово (70.841), Велес (57.602), Охрид (54.380), Гостивар (49.545), Штип (47.796), Струмица (45.087), Кавадарци (38.391), Струга (36.892), Кочани (33.689), Кичево (30.138), Радовиш (24.498).

Снимка от град Охрид Снимка от Охридското езеро
Охрид                                                 Охридско Езеро

Снимка от град Битоля Снимка от град Щип
Битола                                                Штип

Од вкупното попишано население во Република Северна Македонија, од 2.022.547 жители, Македонци се 1.297.981 или 64,18 проценти, а Албанци има 509.083 или 25,17 проценти. Турци има 77.959 или 3,85 проценти, Роми 53.879 или 2,66 проценти, Власи 9.695 или 0,48 проценти, Срби се 35.939 или 1,78 проценти, Бошњаци има 17.018 или 0,84 проценти, додека 20.993 лица од вкупното население се изјасниле дека се припадници на другите заедници.

Знаме на Република Македония   Герб на Република Македония

Знаме на Северна Македониja                    Грб на Северна Македониjа

* Превземено од www.vlada.mk

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31