КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Кино и театар

Визијата на Бабец театар за во иднина е создавање на современ театар за деца кој ќе претставува уметничка, а не образовна институција Тоа е театар што ги развива децата преку уметност, а не ги едуцира за уметност.Театар во кој публика се децата од денешницата, а не публика од иднината и на крајот на краиштата да создаде театар кој е рамноправен дел, а не дополнително средство кон воспитувањето и образованието на децата. Посакуваме Бабец театар во иднина да биде еден од европските театарски центри, во кој ќе се раќаат нови идеи и концепти за развој на театарската уметност за деца секако след...

Националната Институција Центар за култура „Јордан Х.К-Џинот“, Велес е една од најстарите и водечки театарски институции во Македонија, основана во 1948 година.

Театарот го носи името на неговиот патрон Јордан Хаџи Константинов Џинот – првиот македонски драмски писател и основач на македонскиот театар. Театарот има долга и богата историја од 70 години продукција. Сите од водечките македонски театарски уметници ги започнале своите кариери токму на сцената на овој театар.

Театарот „Јордан Х.К-Џинот“, Вел...

Македонскиот театарски фестивал "Војдан Чернодрински" е конституиран 1965 година на иницијатива на Здружението на драмските уметници од Република Македонија. Фестивалот го носи името на основоположникот на македонската драма - Војдан Чернодрински, драмски автор, актер и режисер. Традиционално секоја година се одржува во градот Прилеп во почетокот на месец јуни.

Првата претстава на овој реномиран фестивал се одржала на 4 јуни 1965 година.

На Фестивалот континуирано се пр...

Инициран од несомнена потреба да се евидентира / систематизира, но – најважно! – да се дигитализира севкупната примарна театролошка граѓа што може да се прибере во Македонија, Институтот за театрологија природно се разви имено при специјализираната високообразовна институција каква што е Факултет за драмски уметности.

Во текот на првите години (1997-1998), истражувачките театролошки проекти ги следеа, главно, потребите за осовременување и подобрување на наставниот процес по теориските и историски предмети, кои се предаваат на ФДУ. Постапно, со вклучување во истражувањата на сè поголем...

ВЕБ страницата Наше Театарче ќе се занимава само и исклучиво со театар, односно во 90% па и повеќе со македонскиот театар! Бидејќи сме први во елктронскиот медиум кој во центарот го има македонскиот театар очекуваме театарските вљубеници, да не посетуваат, а со тоа да имаме од 20.000 до 50.000 клика дневно.
Нашата претензија не е да бидеме голем сајт, но идејата е нашите тетарски писма да бидат насладување на сладокусците, како и за сите оние кои се или биле потенцијални и веќе :видени: гледачи во Театарот.

Меѓународниот театарски фестивал (МТФ) Скупи Фестивал, е културно здружение, основано во просториите на Н.У. Албански Театар – Скопје, во ноември 2007 година. Во тоа време, се одржa првото издание под мотото „играј за да бидеш”. Година по година, минувајќи низ лавиринтите на сопственото постоење, прерасна во традиционална културна манифестација.

Фестивалот нуди поглед кон светските културни текови преку прикажување на иновативни, храбри и прогресивни претстави, како во театарскиот израз така и во способноста да поттикнат критичко размислување кон општествените и социјалните предизвици...

Факултетот за драмски уметности - Скопје, е уметнички факултет и научно-наставна институција од подрачјето на драмските уметности, во кој се изведуваат универзитетски студии од областа на театарот, филмот и телевизијата низ уметничко и научно творештво, продукција и јавно прикажување на уметничките остварувања, како и издавање на книги и публикации. Универзитетските студии по Драмско актерство, Драматургија, Театарска режија, Продукција, Филмска и ТВ режија, Филмско и ТВ снимање и Филмска и ТВ монтажа, траат осум семестри или четири години, според ЕКТС.

Pages

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31