КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија

На 15 ноември 2018 година, во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија се изведе монодрамата „Страстите на Илија“ од плевенскиот драматург и режисер Димо Дешев. Покрај изведбата во КИЦ оваа монодрама истовремено имаше и изведба во „Нов театар“ во НДК во Софија.

Пиесата ја изведе младиот актер по потекло од Република Македонија, Игор Дамјанов, а ја постави неговиот професор Чавдар Крстев. Со комплетна аудио и визуелна подршка на КИЦ, а со помош на техничари и колеги од професионалните театри во Ќустендил и Софија. Игор Дамјанов кој веќе има забележителни настапи на бугарските телевизии и на филмот, беше оценет многу позитивно од професионалците присутни во салонот на КИЦ.

„Страстите на Илија“ е монодрама напишана пред 37 години и досега имала повеќе изведби низ бугарските театри, а ова беше прво претставување на македонски јазик и според реакцијата на публиката помина со долготрајни аплаузи, а со присуството на познати бугарски артисти, писатели, професори од НАТФИЗ, како и со солидно медиумско покритие на Бугарското национално радио и Бугарската национална телевизија, како и поздрави од градоначалничката на Софија, г-ѓа Фндкова, настанот доби и на свеченост.

Самиот Дешев кој присуствуваше на изведбата изрази голема благодарност, а како познат драматург, режисер и преведувач на драмите на Горан Стефановски, Дејан Дуковски, Југослав Петровски и други наши драматурзи, покажа интерес за поставување на македонската драматургија на сцените на бугарските театари и на современи бугарски автори во македонските театари.

По изведбата, КИЦ организираше скромен коктел во чест на уметниците, а големиот број присутни театарски професионалци изразија искрена благодарност од ангажманите и разнообразноста на репертоарот на Културно-информативниот центар на РМ во Софија, кој опфаќа изложби, концерти, книжевни промоции, театар и соработка со граѓанскиот сектор во Софија.

Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија (фотографија)

Настани

15 Nov 2018 - 19:00
Театарска постановка „Страстите на Илија“ во КИЦ на РМ во Софија

На 15 ноември 2018 (четврток), во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, ќе се одржи театарскара претстава „Страстите на Илија“ од Димо Дешев. Постановката на монодрамата е на проф. Чавдар Крстев, а улогата е на младиот актер Игор Дамјанов.

Театарската претстава „...

ул. „Обориште“ 7, Софија
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31