КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски

На 4 октомври 2018 година, во просториите на Културно-информативниот центар на РМ  во Софија, се одржа промоцијата на романот „Јадица“ и беше отворена изложбата на театарска фотографија од македонскиот писател и фотограф Владимир Плавевски.

Со голем успех пред публиката од дипломатскиот кор, писатели и претставници на софискиот културен живот, изложбата ја отвори директорот на КИЦ на РМ, д-р Сашко Насев, а публиката ја поздрави амбасадорот на РМ во Бугарија, Марјан Ѓорчев.

Ова беше 26-та самостојна изложба на Плавевски, а беа изложени фотографии од дојаените на македонското глумиште како Петар Прличко, Ристо Шишков, Ненад Стојановски, Перихан Туна, Ацо Ѓорчев, Салаетин Билал, Илија Милчин и други од нивни улоги во претстави на МНТ, Драмски театар, Албанскиот и Турскиот театар во Скопје и други театари.

Романот „Јадица“ го претставија издавачот Пламен Тотев и преведувачот Маријан Петров, а на присутните им се обрати и писателот Владимир Плавевски. Тој го искажа своето убедување дека ова дело ќе предизвика внимание кај бугарските читатели и, дека, станува збор за поинаква структура од неговите други дела („Јадица“ е трето дело на Плавевски што се печати на бугарски јазик, а претходниот роман „Комита“ е добро прифатен кај овдешните читатели) и едновремено потсети дека романот е добитник на наградата „Роман на годината“ на Утрински весник.

Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)

Настани

4 Oct 2018 - 18:30
Претставување на книгата „Јадица“ и изложба на театарска фотографија на Владимир Плавевски (фотографија)

Во КИЦ на Република Македонија во Софија на 4 октомври 2018, со почеток од 18:30 часот ќе биде претставена книгата „Јадица“, во превод на бугарски јазик, а во издание на издавачка куќа „Персеј“  од Софија. Авторот Владимир Плавевски по втор пат ќе го претстави своето литературно творештво во КИЦ во Софија, а исто...

ул. „Обориште“ 7, Софија
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31