КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Ликовна изложба на македонски уметник Борислав Траиковски

На 13 октомври во КИЦ на Р. Македонија во Софија, беше отворена ликовна изложба на познатиот македонски уметник Борислав Траиковски. Од творечкиот опус на авторот, Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј Штип, кој е партнер во организацијата на овој настан, претставија 21 портрети, работени во различни техники, во периодот од 1940 до смртта на авторот, 1996 година. Изложбата која публиката во Софија ќе може да ја види до 28 октомври, за отворена ја прогласија директорите на двете институции, Васко Шутаров и Зоран Читкушев.

Борислав Траиковски, роден битолчанец, е еден од дојаените на македонското ликовно творештво и несомнено еден од академските сликари со големо влијание во современиот ликовен израз. За време на својот живот организирал бројни самостојни изложби во државата но и во Париз, Лондон, Белград, Загреб, Брадфорд. Во негова чест Друштвото на ликовни уметници на Битола доделува годишна награда "Борислав Траиковски" за најдобро дело на годишна изложба.

Ликовна изложба на македонски уметник Борислав Траиковски (снимка)
Ликовна изложба на македонски уметник Борислав Траиковски (снимка)
Ликовна изложба на македонски уметник Борислав Траиковски (снимка)
Ликовна изложба на македонски уметник Борислав Траиковски (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31