КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български
Македонски

Отец Пимен, Стефан Марковски и Владимир Мартиновски со учество на третото издание на Меѓународниот фестивал за поезија „Орфеј“ во Пловдив

Мала ранохристијанска базилика во Пловдив
24 Sep 2020 - 18:00

Македонските писатели Отец Пимен, Стефан Марковски и Владимир Мартиновски ќе учествуваат на Меѓународниот фестивал за поезија „Орфеј – Пловдив 2020“, кој ќе се одржи во Малата ранохристијанска базилика во Пловдив од 24 до  26 септември 2020.

На Фестивалот ќе земат учество 12 автори од 9 земји – Хрватска, Србија, Унгарија, Турција, Шпанија, Израел, САД, Северна Македонија и Бугарија.

Специјален гостин на овогодишното издание на Меѓународниот поетски фестивал е Отец Пимен, Митрополит на Европската епархија на Македонската Православна Црква. На првата вечер, 24 септември, непосредно по официјалната церемонија и читање, во Малата ранохристијанска базилика ќе се одржи претставувањето на неговиот прв роман „Излегов“, преведен на бугарски јазик и издаден од Фондацијата „Пловдив ЛИК“, кој е и организатор на фестивалот.

На истото уникатно и историско место во Пловдив ќе бидат претставени и литературните дела на македонските автори Стефан Марковски и Владимир Мартиновски, а ќе може да се слушнат уште дела на други јазици, меѓу кои: бугарски, српски, турски, англиски, унгарски, шпански и хебрејски.

Северна Македонија за втори пат учествува на овој поетски фестивал. Минатата година македонските учесници - Никола Маџиров и Славица Гаџова Свидерска беа и наградени.

Повеќе информација за настаните и Фестивалот можете да најдете на www.orpheus-plovdiv.eu 

Share

За КИЦ на РМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30