КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Дводневна македонска книжевна презентација

На 3 и 4 Април, во организација на Асоцијацијата за уметност "Поетики", Колекцијата за поезија, фикција и есеј на Меѓународниот ПЕН "Разноликост" и Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, беше реализирана дводневна македонска книжевна презентација со неколку содржини. Најнапред, на 3 Април во 16,30 часот се одржа тркалезна маса со македонски и бугарски автори од литературата, на која се разговарање за правците и тенденциите во двете литератури, во новиот век. Веднаш потоа, во 18,30 часот, исто така во просториите на нашиот Центар во Софија, академците Катица Ќулавкова и Влада Урошевиќ како и проф. Наташа Аврамовска ја претставија новата свездена македонска книжева генерација, Никола Маџиров, Владимир Мартиновски, Калина Малеска, Румена Бужаровска, Фросина Стојковска, Ненад Јолдески и Ѓоко Здравески. Книжевната вечер беше насловена "Почетокот на векот: новата македонска книжевност" и ја отвори директорот на Центарот, Васко Шутаров а текстови од авторите на бугарски јазик интерпретираше нашиот актер Иван Калошев.

На 4 Април, македонската книжевна делегација оствари неколку работни средби и посети на видни личности од литературниот живот на Бугарија, како и посета на Универзитетската библиотека на Софискиот Универзитет и Бугарската Академија на науките. Проектот е финансиски помогнат од Министерството за култура на Р.Македонија.

Дводневна македонска книжевна презентација (снимка)
Дводневна македонска книжевна презентација (снимка)
Дводневна македонска книжевна презентација (снимка)
Дводневна македонска книжевна презентација (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31