Културно-Информативен Центар
на Р.Македонија во Софија
почетна
галерија

Работно време:
понеделник-петок
08:30-16:30 часот

Повелете,
посетете не!

Скопје 


 

 

Почитувани,                                          македонски / български

Добре дојдовте на веб локацијата на Културно-информативниот центар на Р. Македонија во Софија.
Овде ќе најдете информации за нашата работа, програмите од изминатите години, проектите што ги планираме во 2015година, нашите иницијативи, заложби, секојдневно работење.

Повелете, посетете не!
Со почит,
Културно-информативен центар на Р.Македонија

М-р Васко Шутаров
Директор на Културно-информативен центар на Р.Македонија во Софија
тел/факс: 02 / 9461492

НАСТАНИ ...

-НА 16 ноември во галерискиот простор на македонскиот КИЦ во Софија, беше отворена изложбата "Ретро-секции" на ликовните уметници Јован Шумковски и Благоја Маневски. Настанот го отворија кураторот на изложбата Ана Франговска во име на Националната Галерија на Македонија во Скопје и директорот на Центарот Васко Шутаров. Поздравна реч пред бројната софиска публика имаа и двајцата познати македонски автори.

1   1

1   1

Јован Шумковски за изложбата во Софија се представи со дела од циклусот "Блиско минато и една антиципација" а Благоја Мaневски со цртежите "Немирот" и "Спокојот".

1   1

1   1

-Потпишана Програмата за соработка меѓу Министерствата за култура на Р. Македонија и Р. Бугарија (2015-2017) Софија, 13.11.2015.

1   1   

-На 22 Октомври беше отворена изложбата "Неспокој-Спокој" на Коле Манев, ликовен уметник, филмски работник и естетичар во уметноста.

1   1

1   1

Во својата богата уметничка кариера, Манев има реализирано преку 20 самостојни изложби, бројни групни изложби, а е добитник и на голем број награди за ликовна уметност. Носител на високо признание "Почесен витез на творештвото и уметноста" (2006) и државната награда "23 Октомври" во 2011 година.

1   1

1   1

9 Октомври 2015 г,

Посета на претседателот на Р Македонија Ѓорге Иванов на КИЦ на Р Македонија во Софија

1   1

1   1

-Македонските ликовни уметници Гордана Хаџи Николова МАлашев и Кристина Битракова и бугарската сликарка Галина Николова, на 10 септември, пред преполна галерија во КИЦ на Р. МАкедонија во Софија, ја претставија својата заедничка ликовна концепција "Како јас, а како Ти?". Преку 50 дела работени во различни ликовно техники и во различни периоди од нивните ликовни опуси, предизвикаа голем интерес кај публиката во Софија, но и од многу други градови од Бугарија. Изложбата ја отвори директорот на КИЦ на Р. МАкедонија во Софија Васко Шутаров, а проектот беше поддржан од македонското Министерство за култура.

1   1

1   1

Гордана Хаџи Николова Малашев е скулптор од Гевгелија, Кристина Битракова е графичар од Скопје и Галина Николова е сликар од Велико Трново, Р. Бугарија.

1   1

1   1

-На 16 јули беше отворена изложбата "Пресек на скулптурата над 3 на 42°N42' /SKP-SOF/ 1 кат минус 110cm" од Славчо Спировски. Кустос на изложбата беше Горанчо Георгиевски.

Славчо Спировски е македонски скулптор, кој досега има изложувано на бројни самостојни (Њујорк, Берлин) и групни изложби.

1   1

1   1

-На 10 јули во Културно-информативниот центар на Р Македонија во Софија, се одржа работна средба помеѓу претставници на Министерството за култура на Р МАкедонија и Министерството за култура на Р Бугарија. Водечка тема на средбата беше размената на информации за креативните и културните индустрии и перспективите за соработка на ова поле.

1   1

-На 9 јули, познатиот македонски гитарист Дарко Багески имаше солистички настап на класична гитара во Културно-информативниот центар на Р Мaкедонија во Софија.

Пред бројната публика изведе композиции од Џулијани, Мерц, Бариос, од Пјацола премиерно ја изведе "Инвиерно Портено", две бразилски композиции од Реис, комплексното дело "Македонска рапсодија" од Јовичиќ и обработка на Калајџиско оро на Мирослав Тадиќ, а за публиката во КИЦ-от, која го врати со аплаузи на сцената, ги изведе "Јовано, Јованке" и "Танго ен скај" од Диенс.

Багески (1981) е професор по гитара на Факултетот за музичка уметност во Скопје, одржува мастер класи на меѓународни фестивали и натпревари и често е член на жиријата. Музичкото образование го почнал во Скопје, а продолжил на академиите во Загреб и во Вајмар-каде што дипломирал. Мaгистрирал на Државниот конзерваториум за музика во Солун. Се едуцирал кај еминентни професори по класична гитара, како: Џевдет Сахатџија, Герхард Рајхенбах, Јурген Рост, Костас Коциолис...

1   1

1   1

-На 11 јуни во рамките на XX Салон на Уметностите, во Националниот Дворец на Културата се одржа камерен концерт со наслов "Македонски виртуози".

НА концертот настапија Страшо Темков (флејта), Гордана Неделковска (обоа) и Елена Атанасковска (пијано).

Беа исполнети дела од Ј.С. Бах, С. Веруст, Р. Шуман, Т. ЛАлие, Е. Мориконе, К. Дебиси, Г. Коларовски, К. Зграјан, П. И. Чајковски, Ф. Пуленк и Т. Прокопиев.

1   1

-Оперската певица Весна Гиновска-Илкова на 9 јуни одржа соло-рецитал во концертната сала "Борис Христов" во рамките на јубилејната програма по повод 10 годишнината на КИЦ на Македонија во Софија и 11. Фестивал на Уметностите "Борис Христов".

Во пијано придружба на Кристина Светиева беа изведени познати оперски арии од Штраус, Лист, Рахмањинов, Верди, МАскањи, Чајковски, Пучини, како и фрагменти од нашата македонска музичка ризница "Марика, мома убава" од Зографски и "Галебе мој" од Прокопиев.

1   1

1   1

Весна Гиновска-Илкова е сопран, првенец на Македонската опера и балет. Дипломира на ФМУ во Скопје, во класата на професор Милка Ефтимова, а магистерски студии ги работи во Белград, во класата на професорката Радмила Бакочевиќ. Во нејзината богата оперска продукција, оставрува преку 20 насловни улоги. Гиновска-Илкова настапувала на бројни светски музички сцени и е добитник на неколку највисоки македонски музички признанија и награди, за остварувања во културата и музичката уметност.

-Со македонската групна изложба "Конекција 2" на 3 јуни беше отворен 5 Фестивал на Франкофонијата "Солеј" во Созопол. Седум изложби, десет концерти, научни трибини и работилници, ликовна колонија, се дел од содржините на овој значаен фестивал, на кој свое учество имаат уметници од Франција, Белгија, Бугарија, Романија, Грузија, Мароко, Либан и за прв пат нашата земја. Културно-информативниот Центар на Р. МАкедонија во Софија за оваа прилика претстави дела на 11 македонски уметници, кои веќе 2 години заеднички настапуваат во концепцијата "Конекција 2" и преку нашиот Центар во Софија досега беа претставени на изложби во Велико Трново, Благоевград, Русе, Харманли, Пловдив и со две изложби во Софија

1   1

1   1

Изложбата во Созопол ја отворија претседателот на општинскиот Совет на Созопол Красимира Германова, директорката на франкофонскиот фестивал "Солеј" Александрина Исајлова и директоррот на нашиот Центар во Софија, Васко Шутаров. За нашето прво претставување на фестивалот владееше голем интерес како о д публиката, така и од бугарските медиуми. Проектот "Конекција 2" е поддржан од нашето Министерство за култура.

1   1

-На 29 мај оперската певица Славица Галиќ-Петровска имаше солистички концерт во придружба на пијанистот Андреј Наунов а во рамките на 11. Фестивал на уметностите "Борис Христов", во истоимениот музеј.

Фестивалот традиционално се одржува од 18 мај до 13 јули, а гостувањето на Галиќ-Петровска го организираше Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија и беше дел од одбележувањето на 10--годишниот јубилеј на Центарот. На програмата на рециталот беа композиции од македонските автори Томислав Зографски, Властимир Николовски, Ристо Аврамовски, Трајко Прокопиев, од бугарскиот композитор Хаджиев, како и од светски познатите автори Рахманинов, Форе, Римски-Корсаков, Пучини, Гуно...

1   1

1   1

-Во рамките на одбележувањето на 10 годишниот јубилеј на КИЦ на Р. Македонија во Софија, на 28 мај беше отворена археолошката изложба "Дамски накит од Македонија".

1   1

1   1

Изложбата на која беа претставени 45 артефакти, беше реализирана во соработка со Археолошкиот Музеј на Македонија. Изложбата ја прогласија за отворена Министерката за култура Др. Елизабета Канческа-Милевска, мр Васко Шутаров и Весела Честоева, директор на Археолошкиот Музеј. Комесар на изложбата беше Ирена Колиштркоска-Настева.

1   1

1   1

-На пролетниот саем на книгата што се одржа од 19-24 мај во Софија, беше промовирано бугарскотот издание на книгата "Резервен живот" од нашата позната писателка Лидија Димковска. Книгата за бугарскиот книжевен пазар ја издаде книгоиздателството "Колибри" од Софија со поддршка на програмата "Креативна Европа" на Европската Комисија. Делото за кое Лидија Димковска доби Европска награда за литературата во 2013 г.

1   1

-На Европската Ноќ на музеите што се одржа во Пловдив на 16 мај, долги редици од посетители до долго во ноќта, присуствуваа на првото претставување на групна изложба на македонските уметници од концепцијата "Конекција 2". На покана на општинската установа "Стар Пловдив" во галеријата на познатата Балабанова куќа, свои дела изложија нашите уметници МАрјан Ѕин, Иво ПЕцов, Зоран Мише, Слободан Милошески, Горан Тричкоски, Павел Целкоски, Адриана Јованоска, Иван Стоименов, Ице Огненовски, Јорданчо Ристовски и Јовица Миленов.

Изложбата ја отворија Васко Шутаров и Амелија Гешева во име на домаќинот, а свои обраќања имаа и првите луѓе на организацијата "Пловдив-Европски град на културата 2019 г."

1   1

1   1

-На 15 мај, ИД Макавеј од Скопје и Културно информативниот Центар на Р.Македонија во Софија беа домаќини на две манифестации.

На еминентните бугарски писатели Бојан Ангелов и Елка Њаголова им беше врачена книжевната награда "Македонски книжевен Дедал" за особен придонес во афирмацијата на македонската книжевност во Р. Бугарија. По врачувањето на оваа награда, во рамките на "Македонска книжевна визита", се одржа тркалезна маса на тема "Бугарската и македонската литература и литературна наука во новиот милениум: појави и тенденции" на која под модераторство на поетот и професор Илија Велев своите мислења ги разменија од македонска страна академик Луан Старова, поетите Вера Чејковска, Братислав Ташковски и бугарските претставници Тања Попова, Здравка Итева, Николај Шопов и Петар Андасаров

На 16 мај, со пригодна беседа од Братислав Ташковски, на софиските гробишта беше одбележана 100 годишнината од раѓањето на Венко Марковски.

 

1   1

-На 14 мај се одржа Осмата македонска книжевна визита, на која беше претставен книжевен портрет на академик Луан Старова. Беседници беа академик Али Алиу и Бранко Цветкоски. На поетското читање истата вечер свои стихови интерпретираа македонски книжевници Ристо Ѓ. Јачев, Бранко Цветкоски, Братислав Ташковски, Вера Чејковска, Марта Маркоска, Илија Велев, Владимир Илиевски, Зоран Јакимовски, Кире Неделковски.

НАстанот беше организиран во соработка со ИД Макавеј-Скопје со поддршка од нашето Министерство за култура. Програмата ја водеа Васко Шутаров и Владимир Цветкоски.

1   1

1   1

-На 13 мај трета година по ред, КИЦ на Р. Македонија во Софија беше учесник на големиот литературен настан-Европска Ноќ на литературата, што секоја година истовремено се одржува во голем број европски градови. На 12 "гнезда" низ Софија и десет други градови во Р. Бугарија, годинава на Европската ноќ на литературата во Бугарија, свои автори претставија Европската комисија во Софија, Амбасадата на Австрија, Гете институтот, Британскиот совет, Институтот Сервантес, Полскиот и Унгарскиот институт, Чешкиот центар, Рускиот Културно-информативен Центар и нашиот Културно-информативен Центар. На манифестацијата беа читани извадоци од делата "Остров на копното" од академик Богомил Ѓузел и "Со невидлив сокол на рамото" од Лилјана Дирјан. Овие две дела, преведени и издадени во Р. Бугарија имаа своја промоција минатата година, во организација на нашиот Центар во Софија. Стихови од нашите познати писатели читаа актерот Иван Калошев и младиот режисер Ѓорги Георгиев-Антика.

МАкедонското претставување на Европската Ноќ на литературата се одвиваше во Клубот "Масарик".

1   1

1   1

-На 12 мај, во рамките на 8 меѓународен филмски фестивал за културното наследство што се одржува во Софија, беше претставен филмот "Росе од Заград" (48 мин. производство 2015) во режија на Владимир Боцев и во продукција на Музеј на МАкедонија. Заград е село во пределот Порече. Во него живеат само неколкумина постојани жители, меѓу кои е и Росе, 36 годишен маж, кој живее со неговата мајка. Филмот паралелно го покажува секојдневието на Росе и обредот Водици, што секоја година се одржува во селото Заград. Обредот, пред се, го одржуваат иселените жители на селото кои за време на празнување се враќаат во родното село. Ова беше премиерно прикажување на овој филм, а режисерот Боцев и минатата година учествуваше со неколку свои филмови на овој Фестивал, за кое доби и специјална награда од жирито на фестивалот.

Филмскиот фестивал за културно наследство во Софија го организира Меѓународната Фондација "Детев" во соработка со културните центри и институти кои имаат свое седиште во Софија. Културно-информативниот Центар на Р. Македонија трета година по ред претставува македонски филмови посветени на македонскотот културно наследство. Сите филмови што ги претставија странските културни центри и институти во Софија, беа прикажани во Американскиот Центар во Софија.

1   1

1   

-На 7 мај пред бројна публика, во КИЦ на Р. Македонија во Софија беше отворена изложба на нашата позната ликовна уметница Жанета Гелевска Велјаноска. Во соработка со НАционалната галерија на Македонија, за изложбата во Софија беа претставени 20-на дела од последните циклуси на Гелевска Велјаноска, меѓу кои и повеќе дела од нејзиниот последен циклус "Бакни ме, може нема веќе да се разбудам". Ова беше 30 самостојна изложба на уметницата која живее и работи на релација Скопје-Лондон и нејзина прва самостојна изложба во Софија.

1   1

1   1

Изложбата ја отворија Васко Шутаров од име на македонскиот културен Центар, кустосите Татјана Бундалевска и Горанчо Георгиевски од име на Националната галерија, а свое обраќање имаше и уметницата Жанета Гелевска Велјаноска.

1   1

1   1

-На 28 април во КИЦ на Р. Македонија во Софија се одржа официјалното претставување на младите книжевни писатели. Пред публиката во Софија нив ги претставија г-н Нове Цветаноски од книгоиздателството "Македоника литера" кој е иницијатор и носител на овој проект и г-н Васко Шутаров од КИЦ на Р. МАкедонија во својство на организатор на овој настан. Пред бројни писатели, преведувачи, претставници на книгоиздателства, љубители на литературата, извадоци од свои прозни текстови читаа авторите Јулијана Величковска, Фросина Пармаковска, Михајло Свидерски, Давор Стојановски, Петар Андоновски, Живко Гроздановски и Верче Карафилоска.

Во текот на вториот работен ден од Деновите на младата книжевна проза, беше отворена посета на Универзитетската библиотека на Софискиот Универзитет, каде нашите млади автори даруваа по еден примерок од своите дела. Третиот ден од гостувањето беше отворена средба во Сојузот на бугарски писатели и средби со партнери во подготовка за Саемот на книгата во Софија, како и вклучување во прославата на 80 години од раѓањето на големиот бугарски писател Љубомир Левчев.

1   1

1   1

-На 27 април со изложба на книги и со трибина на која учествуваа млади белетристи од двете земји, издавачи и преведувачи започнаа "Деновите на младата македонска проза" во Софија. На трибината која ја отворија Нове Цветаноски од име на книгоиздателството "Македоника литера" и Васко Шутаров од име на домаќинот на настанот КИЦ на Р. Македонија во Софија, се дебатираше за динамизирање на книжевната соработка меѓу двете земји, стимулирање на преведувањето и мерките кои нашето Министерство за култура ги превзема на тој план. На трибината учествуваа младите македонски автори Јулијана Величковска, Фросина Пармаковска, Верче Карафилоска, Михајло Свидерски, Живко Гроздановски, Давор Стојановски и Петар Андоновски.

На покана на книгоиздателството на Софискиот Универзитет, младите македонски писатели учествуваа истата вечер на поетско читање на кое беа претставени младите бугарски поети, а свое претставување имаше Јулијана Величковска.

1   1

-По повод 10 годишниот јубилеј на КИЦ на Р. МАкедонија во Софија, на 27 април ќе биде прикажан блок од три документарни филмови од нашата земја, на интернационалната тв мрежа Дануб Тв. Станува збор за трите документатни филмови "Свадбата во Кокино" по сценарио и режија на Анита Ѓорѓиоска, филмот "Самовилската вода" по сценарио на Валентина Илиевска и режија на Иван Митевски и филмот "Патот на надежта" по сценарио и режија на Анита Ѓорѓиоска. Сите три филма се во продукција на Музеј Куманово а гледачите на онлајн интерактивната телевизија Дануб Тв ќе можат премиерно да ги одгледаат филмовите во три блока по 45 минути за д можат да бидат гледани со внимание од бројните гледачи ширум светот, во различни временски зони.

Дануб Тв и КИЦ на Р. МАкедонија преку ова заедничко одбележување на јубилејот на нашиот Центар во Софија, најавуваат и понатамошна соработка на план на промоција на македонската култура, уметност, туризам-теми кои се во најголем дел застапени на овој модерен тв канал. (www.danubtv.com)

-На 24 април, на покана на Градоначалникот на Општина Харманли во Република Бугарија, македонските уметници од ликовната група "Конкеција 2", свечено ги отворија Деновите на Општината. Изложбата беше отворена во Културниот Центар од Градоначалникот на Харманли, Михаил Лисков и директорот на нашиот КИЦ во Бугарија, Васко Шутаров. Делата на македонските уметници публиката во овој дел од Бугарија имаше можност да ги види до 17 мај.

1   1
1   1

Ликовната група "Конкеција 2" ја сочинуваат единаесет уметници од повеќе градови во Р. Македонија, кои имаат студирано, магистрирано или докторирано на НХА во Софија: Марјан Ѕин од Струмица, магистер на одделот за "Плакат", Иво Пецов од Виница, магистер по графика и доктор по специјалноста "Ѕидно сликарство", Адриана Јовановска од Прилеп, магистер на одделот за "Метал", Зоран Мише од Охрид, магистер за графичка уметност, Иван Стоименов од Скопје, магистер по скулптура, Горан Тричковски од Делчево, магистер по графичка уметност, Јорданчо Ристовски од Крива Паланка, магистер по сликарство, Павел Целковски од Охрид, магистер по графичка уметност, Слободан Милошески од Кичево, магистер по скулптура и во моментов докторант по скулптира на НХА во Софија. Од оваа изложба на групата и се придружија и Ице Огненовски-Мерко од Битола кој има завршено сценографија на НХА и Јовица Миленов од Делчево кој има дипломирано сликарство на истата Академија. Во концепцијата "Конкеција 2" беа претставени дела од графичката уметност, сликарството, скулптурата како и обработката на метал.

1   1
1   1

-По повод Светскиот ден на книгата и авторското право-23 април, во книжарницата "Хеликон" во Софија, се одржаа серија манифестации кои се одвиваа во рамките на светската кампања на овој ден, да се популаризира читањето и вредноста на книгата.

На централното чествување на Светскиот ден на книгата, се одржа "штафетно читање на омилена книга", на која беа поканети дипломати и директори на странски културни институти. Свои омилени кратки делови од книга или песни од стихозбирки читаа амбасадори, како и директорите на поголем дел културни институти, Гете, Британскиот Совет, Италијанскиот, Полскиот Чешкиот, Унгарскиот, како и Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија. Директорот на КИЦ на Р. МАкедонија во Софија, Васко Шутаров, за оваа прилика прочита свои омилени стихови од книгата "Преместен камен" од нашиот поет Никола Маџиров.

1   1

-На 17 април во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, пред преполн салон, се одржа модна ревија "Модните трендови и културата на живеењето од а ла франга до современата мода". Проектот чиј носител е НУ Музеј од Куманово ги проследува развојните линии на модното живеење од моделите од "а ла франга", од почетокот на 20 век до денес, а на ревијата беа претставени и креации на модниот дизајнер Александар Рашковиќ, инспирирани од староградската мода.

Настанот го отворија директорот на НУ Музеј Куманово и КИЦ на Р. Македонија во Софија, Анита Цветановска и Васко Шутаров.

Автор на проектот е кустосетнолог од НУ Музеј Куманово, Анита Ѓеорѓиоска а проектот е поддржан од нашето Министерство за култура.

1   1
1   1

-На 1 април во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше отворена самостојна изложба на нашиот познат ликовен уметник Томе Мишев. Изложбата која заеднички ја организира Нaционалната галерија на Македонија и нашиот Културен центар во Софија ја отворија директорите на двете институции Маја Неделковска-Брзанова и Васко Шутаров. Ова беше второ самостојно претставување на нашиот ликовен уметник, после неговата прва самостојна изложба во главниот град на Бугарија, во 1999 година. Мишев на изложбата се претстави со 14 дела, во кои преовладуваат теми од топлото поднебје на неговото потекло и работно творештво..

1   1
1   1   

Томе Мишев е роден 1958 година во Струмица. Дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје и е член на Друштвото на ликовни уметници на Македонија.

Има реализирано бројни самостојни изложби (Р. Бугарија, Босна и Херцеговина, Франција, Германија), бил учесник на многу групни изложби (Кина, Чиле, САД, Бугарија) и добитник на значајни македонски награди за ликовна уметност.

1   1
1   1

-По повод својот 10 годишен јубилеј од основањето и по повод Светскиот Ден на Поезијата 21 Март, Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во софија подари 100 книги од македонски автори на Националната библиотека во Софија. Најголем дел од подарените книги се стихозбирки од најстарата македонска книжевна генерација, почнувајќи од класикот на македонската поезија Ацо Шопов чие прво дело преведено на бугарски јазик беше објавено во 2013 г, преку дела од академиците Петре М. Андреевски, Радован Павлоски, Богомил Ѓузел, Катица Ќулавкова, до најмладата македонска поетска генерација со дела од Никола Маџиров, Владимир Мартиновски, Јовица Тасевски Етернијан. Најголемиот дел од подарените книги се на македонски јазик а еден дел и книги од наши автори преведени и објавени и во Р. Бугарија. Репрезентативен примерок дела од Струшките вечери на поезијата исто така беа дел од донираните книги на најголемата библиотека во Р. Бугарија.

Од името на КИЦ на Р. МАкедонија во Софија свое обраќање имаше директорот м-р Васко Шутаров, кој од директоркта на Националната Библиотека проф. Борјана Христова прими Благодарница за колекцијата подарени книги.

На настанот присуствуваше и г-н Гоце Георгиевски, министер-советник во Амбасадата на Р. МАкедонија во Р. Бугарија.

1   1
1   1   

-Во преполна галерија на Друштвото на уметници на градот Русе на 6 март беше отворена изложбата Конекција-2, на која беа претставени преку 70 творби, на 9 македонски ликовни уметници. За уметниците и нивните дела зборуваа директорот на Македонскиот културен Центар во Софија Васко Шутаров, заменик градоначалникот на Општина Русе Иван Григоров, поетот и сликар Роман Кисјов и претседателот на Друштвото на уметници на Русе, Горги Пасев. Интересот за делата на уметниците Марјан Ѕин, Иво Пецов, Слободан Милошески, Јорданчо Ристовски, Адриана Јовановска, Иван Стоименов, Зоран Мише, Горан Тричкоски и Павел Целкоски беше одразен и преку присуството на сите локални медиуми од Општина Русе како и од националната телевизија БНТ.

1   1
1   1   

Изложбата во Русе беше отворена до 18 март.

1   1
1   1   

-Пред голем број љубители на ликовната уметност, на 25 Февруари во КИЦ на Р. Македонија беше отворена изложбата со наслов "Невидливиот медиум на чудесното" на познатата македонска уметница Вана Урошевиќ. Нашата уметница за оваа прилика се претстави со 54 дела работени со вез на рачно обоена свила и во најголем дел неизложувани досега. Изложбата се реализираше во соработка со Музеј на современа уметност и со поддршка на нашето Министерство за култура. Изложбата ја отворија Васко Шутаров и Елиза Шулевска а посетителите во Софија можеа да ја видат до 19 март.

1   1
1   1   

Вана Урошевиќ има завршено Академија за ликовни уметности во Белград (1984), магистрирано исто така во Белград (1987) остварено студиски престој во Париз (1987) и специјализирано во Венеција (1989). Беше македонски претставник на 50 Биенале во Венеција, има остварено бројни самостојни и групни изложби и е добитник на значајни домашни и меѓународни ликовни награди.

1   1
1   1   

-Република Македонија учествуваше на Меѓународниот Саем за Туризам во Софија што се одржа од 12-14 февруари. Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот организираше прес-конференција на која учествуваа бројни туристички организации од Р.Бугарија. Меѓу бројните посетители на македонскиот штанд на Саемот беа и професори и асистенти од Факултетот за туризам и бизнис логистика од Гевгелија.

1   1

1   1

-На 5 Февруари во КИЦ на Р. Македонија во Софија беше отворена изложбата на осуммина македонски уметници, поранешни студенти на Националната ликовна Академија во Софија. Ликовните уметници Иво Пецов, Зоран Мише, Павел Целкоски, Марјан Ѕин, Адриана Јованоска, Горан Тричкоски, Иван Стоименов и Зоран Георгиев, обединети во концептот "Конекција 2", се претставија со свои најнови дела од областа на графиката, скулптурата, сликарството, уметничката обработка на метал. Галерискиот простор на Македонскиот културен Центар во Софија беше претесен да ги прими стотици љубители на уметноста на младите македонски ликовни уметници, кои својот најнов ликовен опус го презентираат и во бројни познати ликовни галерии низ Софија и Бугарија.

1   1
1   1

1   1

Концепцијата "Конекција" е плод на соработката на КИЦ на Р.МАкедонија во Софија и македонските студенти кои дипломираа или завршуваа пост-дипломски и докторски студии на Националната ликовна Академија во Софија. Првиот заеднички проект беше реализиран во јули 2012 г, минатата година заеднички беа остварени две изложби во Благоевград и Велико Трново, а годинава освен изложбата во Софија, оваа изложба ќе биде претставена во неколку други градови во Р.Бугарија.

1   1
1   1

1   1

-На 23 Јануари во 18,30 часот во галерискиот простор на КИЦ на Р.Македонија во Софија беше отворена ретроспективна изложба на плакати од настани организирани од Центарот во изминатите 10 години од своето постоење. Во 2015 година, Македонскиот културен Центар во Софија одбележува свој 10 годишен Јубилеј, а со оваа изложба на плакати официјално се отвори и јубилејната годишна програма на Центарот за 2015 година.

Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија работи од 27 Април 2005 година.

На првата од серијата изложби на ретроспективни плакати кои се дизајнирани од ликовниот уметник Иво Пецов, директорот на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија Васко Шутаров ја претстави и културната понуда од Програмата за 2015 година.

1   1
1   1

-На 16 Декември беше отворена изложба на ликовната уметница Теута Хоџа-Имери. Изложбата беше реализирана во соработка со Националната Галерија на Македонија и поддржана од Министерството за култура на Р.МАкедонија. Делат на Хоџа-Имери ги претставија г-ѓа Маја Неделкоска Брзанов и Васко Шутаров, директори на двете институции во чија соработка беше остварено ова гостување.

1   1
1   1

Теута Хоџа-Имери е родена во Струга во 1986 год, каде завршува основно и средно образование. Завршува одсек графика на Факултетот за ликовни уметности во Скопје под ментерство на проф. Костадин Танчев-Динка. Има остварено неколку значајни самостојни изложби на Р.Македонија, учесник на бројни групни изложби во земјата и странство.

1   1
1   1

-На 12 Декември во работна посета на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија беа ученици и наставници од Средното уметничко училиште "Лазар Личеноски" од Скопје.

1   1
1   1

-Синоќа во Културниот Центар на Софискиот Универзитет, пред многубројна публика, беше отворена изложбата на нашите познати ликовни уметници Контантин Качев и Синиша Кашавелски. Заедничкиот концепт на Качев и Кашавелски, кои ги изложуваа своите дела од циклусите "Емигрант" и "Богатството на таинствениот", предизвикува вистинско воодушевување пред софиската публика, која со часови ги исполнување двата павиљона на Културниот Центар на Софискиот Универзитет. Двајца наши ликовни уметници, добитници на бројни домашни признанија но и на највисоките одличја на престижниот Зимски Салон во Париз, за прв пат се представуваат пред публиката во Бугарија. На изложбата беа присутни бројни професори по ликовни уметности, уметници, ликовни критичари, студенти, љубители на уметноста. Изложбата која ја отворија проф. Александар Ќосев, познат културолог и директорот на Културно информативниот Центар на Софискиот Универзитет и директорот на Македонскиот културен Центар м-р Васко Шутаров, го потенцираа значајот на оваа изложба и заеднички очекуваат уште бројна публика, до 8 Јануари, кога изложбата завршува.

1   1
1   1

Оваа претставување на Константин Качев и Синиша Кашавелски е помогнато од нашето Министерство за култура.

1   1
1   1

-На 26 Ноември во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше отворена изложбата "Космичкиот еротизам на струната и облината" од ликовната уметница Тања Таневска.

Таневска дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во класата на проф. Рубенс Корубин во 1996г, член е на ДЛУМ од 1997, учесник на десетици самостојни и преку 180 групни ликовни изложби во земјата и странство, како и и на преку 35 домашни и меѓународни ликовни колонии. Добитник на неколку значајни домашни награди во организација на ДЛУМ, како и награда од Интернационалното биенале на мал формат во Рацибор, Полска.

1   1
1   1

За нејзината концепција "Космичкиот еротизам на струната и облината" која беше претставена во Софија, Венко Андоновски пишува дека "гледајќи ги овие колажи, вие ја слушате космичката музика на боите, на формите, но и на материјалот: можете да ја допрете со прсти таа вселенска музика на космичките струни".

Изложбата на Тања Таневск во Софија ја отвори директорот на КИЦ на Р.Македонија во Софија Васко Шутаров а проектот беше целосно поддржан од нашето Министерство за култура.

1   1
1   1

-На 22 Ноември во Сала "Бугарија" се одржа концерт на Браќата Тавитјан. После фантастичните концерти во Карнеги Хол во Њујорк и Македонски Театар во Скопје, публиката во Софија ретко убава можност да присуствува на претставување на нивниот последен албум "Tavitjan Brothers play classics", на кој настапија заедно со камерниот оркестар на AGBU.

1   1

-На втората од серијата ликовни изложби, која на 20 Ноември беше отворена на Југозападниот Универзитет "Неофит Рилски" во Благоевград, се претставија ликовните уметници Зоран Мише и Павел Целкоски од Охрид, Иво Пецов и Соња Димитрова од Виница, Горан Тричковски од Делчево, Зоран Георгиев од Гевгелија и Иван Стоименов од Скопје. Во месец август, овие млади автори, со поддршка на нашиот Центар во Софија реализираа успешна изложба во Велико Трново. Изложбата во Благоевград ја отворија директорот на КИЦ на Р. Македонија Васко Шутаров и професорот Румен Дешев од Факултетот за уметности на Југозападниот Универзитет во Благоевград.

1   1
1   1

Седум македонски ликовни уметници кои работат во различни ликовни техники, од графика, масло на платно, текстил, скулптура, инсталации, пред две години се обединија во проектот "Конекција" и се претставија на исклучително посетена изложба во Културно-информативниот Центар на Република Македонија во Софија, во јули 2012 година. Тоа беше повод КИЦ на Р. Македонија повторно да го актуелизира овој концепт и да продолжи со организација на ликовни настани со оваа неформална група од талентирани и креативни ликовни уметници кои дипломираа на Академијата за ликовни уметности во Софија и во моментов живеат и работат во Бугарија.

Изложбата во Благоевград посетителите можеа да ја посетата од 20 Ноември до 1 Декември 2014 година.

1   1
1   1

-На 5 Ноември во салонот на Културно-информативниот Центар на Р.МАкедонија во Софија, беше отворена ретроспективна изложба на графики од мал формат од Меѓународното биенале во Тетово. Организатори на изложбата беа Н.У Музеј на тетовскиот крај во Тетово и нашиот Центар во Софија, со поддршка од македонското Министерство за култура. Изложбата ја отворија Васко Шутаров и Велимир Цветановски.

1   1
1   1

На изложбата беа претставени 240 графики, во сите можни графички техники. Беа претставени дела на графичари од 70 држави во светот, кои на некој начин го претставуваат најдоброто од современиот графички израз. Изложбата претставува пресек на графичките вештини на уметниците графичари во изминатите 13 годиниод првото биенале во 2001 година, до последното во 2013 година.

Изложбата беше отворена за посетителите во Софија 5-21 Ноември 2014 година.

1   1
1   1

-Пред полн салон на Музичкиот центар "Борис Христов" во Софија на 31 Октомври концерт одржа нашето познато музичко "Дуо Кировски" - Маја ШутевскаКировска на пијано и Љубиша Кировски на виолина и виола.

Пред публиката во Софија тие се претставија со пет пиеси за пијано и виола од балетот "Ромео и Јулија" од Прокофјев, "Сонатата за виолина и пијано" од Корилјано и две дела специјално напишани за нив Dancing with my shadow од Илиевска-Бете (по повод 20 годишнината од постоењето на Дуото) и "Вечера немаме" од Бужаровски.

1   1
1   1

Дуо Кировски постои на македонската музичка сцена повеќе од 20 години, репрезенти се на македонската музичка сцена и на многу сцени ширум светот, добитници на бројни награди и признанија, меѓу кои и наградата"Виртуози" во 2013 година. Концертот на "Дуо Кировски" во Софија го организираше Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија со поддршка на македонското Министерство за култура.

-На 17 Октомври, пред преполн салон на КИЦ на Р.Македонија во Софија, во присуство на претставници од дипломатскиот кор, бројни припадници на верски заедници, бројни почитувачи на делото на блажена Мајка Тереза, беше отворена изложбата со наслов "Мајка Тереза-икона на милосрдието". Низ 80 фотографии од кои 40 дело на хрватскиот фоторепортер Звонимир Атлетиќ и 40 автентични фотографии од животот на младата Гонџа Агнес Бојаџиу во Скопје, како и со прикажување на документарни филмови посветени на големата хуманистка, публиката во Софија беше во можност да се запознае со дел од животниот пат на една од најзнаменитите жени на 20 век, добитничка на Нобеловата награда за мир во 1979 год. како и преку 700 најзначајни светски награди и признанија. Изложбата беше збогатена и со презентација на Спомен Куќата "Мајка Тереза" во Скопје, низ која во изминативе 5 години од отворањето поминале илјадници посетители од сите светски меридијани.

1   1
1   1

За делото на Мајка Тереза и фотографската изложба посветена на неа зборуваа Васко Шутаров, рената КутераЗдравковска и Цветанка Вучковска а проектот е целосно поддржан од Министерството за култура на Р. Македонија.

1   1

1   1
1   1

-На 6 Октомври во 18,30 часот, во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше отворена изложбата на проф. Ладислав Цветковски со наслов "Дигитални отпечатоци". Изложбата ја отвори директорот Васко Шутаров а публиката во Софија можеше да ја види во периодот од 6-16 Октомври. Ова е прво претставување на дела на проф. Цветковски во Софија а пороектот е поддржан од Министерството за култура на Р. Македонија.

1   1
1   1

Ладислав Цветковски работи како ликовен уметни, графички дизајнер и како универзитетски професор. Во текот на целото работно искуство интензивно работи , ги истражува технолошките и изразните можности на електронските медиуми во уметноста, а во последно време се фокусира на изразните можности на дигиталната технологија во визуелните уметности. Како резултат на тоа истражување се произлезени магистарскиот труд и изложбите во периодот меѓу 2012-2014 година. Во изминатиот период дизајнирал значајни монографски изданија, како и различни проекти за институциите од областа на културата и уметноста, Владата на Република Македонија, Собранието на Република Македонија, Македонската академија на науките и уметностите, Универзитетот Св. Кирил и Методиј, меѓународни институции и повеќе издавачки куќи. За Монографијата Икони од Музејот на Македонија ја добива наградата за најдобро дизајнирана публикација во 2004 година. Член е на ДЛУМ од 1990 година.

1   1
1   1

-Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан

На 29 Септември Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше домаќин на книжевната вечер посветена на Лилјана Дирјан и академик Богомил Ѓузел. За големиот книжевен опус на овие две значајни и големи писателски имиња, зборуваа проф. др. Елизабета Шелева од Филолошкиот факултет при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје, проф. др. Александар Шурбанов од Катедрата по англиски јазик на Софискиот Универзитет, проф. др. Светозар Игов од Институтот за литература при Бугарската Академија на науките и Цветанка Еленкова, бугарска поетеса и преведувач на делото на Богомил Ѓузел, на бугарски јазик. На книжевната вечер беа претставени и двете стихозбирки издадени на бугарски јазик, "Со невидливиот сокол на рамото" од Лилјана Дирјан и "Остров на копното" од академик Ѓузел. Стихови читаше актерот Иван Калошев.

Книжевната вечер ја организира КИЦ на Р. Македонија во Софија во соработка со Независните писатели на Македонија и со поддршка на Министерството за култура на Р. Македонија.

1   1
1   1

-На 11 Август во Центарот за културни иницијативи "Таралеж" во Велико Трново, беше отворена изложбата "Конекција 2". Седум македонски ликовни уметници кои работат во различни ликовни техники, од графика, масло на платно, текстил, скулптура, инсталации, пред две години се обединија во проектот "Конекција" и се претставија на исклучително посетена изложба во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија. Тоа беше повод, КИЦ на Р. Македонија повторно да го актуелизира овој концепт и да продолжи со организација на ликовни настани со оваа неформална група од талентирани и креативни ликовни уметници кои дипломираа на Академијата за ликовни уметности во Софија и во моментов живеат и работат во Бугарија. На првата од серијата ликовни изложби, која синоќа беше отворена во Велико Трново, се претставија Зоран Мише и Павел Целкоски од Охрид, Иво Пецов и Соња Димитрова од Виница, Горан Тричкоски од Делчево, Зоран Георгиев од Гевгелија и Иван Стоименов од Скопје.

Изложбата во Велико Трново ја отворија директорот на КИЦ на Р. Македонија Васко Шутаров и домаќинот на Галеријата "Таралеж" Лилјана Георгиева.

1   1
1   1

Велико Трново е бугарски кандидат за Европска престолнина на културата за 2019 година, во конкуренција со Софија, Пловдив и Варна.

Македонскиот културен Центар планира серијата изложби "Конекција 2" да продолжи и во други бугарски градови. Проектот е поддржан од нашето Министерство за култура.

1   1
1   1

-На 10 Јули Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше организатор и домаќин на два културни настани. Програмата започна со откривање на ретроспективната изложба посветена на 50 години од Меѓународната ликовна колонија во Струмица, на која низ 30 дела беше направен пресек на најзначајните дела на една од најстарите и најпознати ликовни колонии кај нас. Изложбата ја отворија директорот на нашиот Центар во Софија, Васко Шутаров и директорот на Центарот за култура "Антон Панов", Иван Јовев.

Ликовната колонија во Струмица своите почетоци ги има од август 1964 година, досега била домаќин на преку 1200 автори од сите светски меридијани а поседува богат ликовен фонд од преку 2.500 дела, меѓу кои и значајни дела од класиците на македонското ликовно творештво. За изложбата во Софија беа презентирани дела од Мартиноски, Перчинков, Кондовски, Пандилов, Наумовски, Темкова...

1   1
1   1

Во вториот дел од програмата настапи триото хармоники "АКОРДИОМ", кого го сочинуваат Зорица Каракутовска, Бојан Волчевски и Филип Стамевски. На својот прв концерт во македонскиот културен Центар во Софија, тие се претставија со програмата од Ј.С. Бах, А.Вивалди, В.А.Моцарт, Е.Илиевска-Бете, Е.Дербенко, А. Пјацола, Р.Галијано. Долги аплаузи и неколку биса за бравурозната интерпретација имаше за овој наш состав, посебно за Македонските парафрази од композиторката Елизабета Илиевска-Бете.

Триото во овој состав делува неколку години, а претходно членовите на составот биле дел од разни камерни состави. Проф. Зорица Каракутовска, Бојан Волчевски и Филип Стамевски имаат настапувано на концертни подиуми освен низ Македонија и во Србија, Бугарија, Хрватска, Франција, Португалија, Луксембург, Италија. Тие се чести гости на престижни европски музички фестивали и повеќекратни лауреати на "Акордеон Арт Фестивалот" во Италија.

1   1
1   1

И двата културни настани се дел од годишната програма на КИЦ на Р. Македонија во Софија, поддржана од нашето Министрерство за култура а на настанот присуствуваше Г-ѓа Ирина Кроткова од Секторот за меѓународна соработка од министерството.

-11 и 12 јуни, Фестивал за модерни танци

Гостувањето беше дел од програмата на Културно-информативниот центар на РМ во Софија, која е поддржана од Министерството за култура на РМ. Настанот се одржа во рамките на деветтата едициј на танцови концерти организирани од фондацијата "Етуд" во соработка со центарот за култура "Црвената куќа".

Целта на овие концерти е да се промовира и поддржува современиот танц. Како дел од програмата настапуваат и етаблирани кореографи од бугарската сцена, како Галина Борисова, која е воедно иницијатор и организатор на настанот.

1   1
1   1

Во двете балетски претстави во авторство и кореографија на Искра Шукарова играа Викторија Илиоска, Бистра Делиниколова, Елена Ристеска-прва генерација дипломирани студенти од класата на Искра Шукарова како професор на катедрата за балетска педагогија при ФМУ. Музиката и изведбата во двете дела беше во придружба на гитара на авторот Валентин Димановски.

-Со концертот за пијано и обоа во изведба на Кристина Светиева и Томе Атанасов, што се одржа на 6 Јуни во "Музејот на Борис Христов" нашата земја се вклучи во меѓународната програма на јубилејниот 10 Фестивал на уметностите, посветен на бугарскиот оперски пејач со светска слава, Борис Христов. На овој реномиран музички фестивал годинава настапија бројни бугарски музички уметници како и гости од Австралија, Германија, Шведска, Финска, Кипар и Грција.

На рециталот за пијано и обоа, нашите познати музички уметници се претставија со дела од: R.Schuman, J.B.Loeillet, F.Poulenc, C.Nielsen, J.W.Kalliwoda, како и со Сонатата за обоа и пијано од Стојан Стојков.

1   1
1   1

Кристина Светиева дипломира на Факултетот за музички уметности во Скопје во 2006 година, магистрира во 2008 година под менторство на познатата бугарска пијанистка и педагог Жени Захариева а во 2010 година ја завршува својата двегодишна специјализација на познатата музичка академија "Schola Cantorum" во Париз. Докторира во април 2014 година, а од 2012 година е доцент по пијано на Факултетот за музички уметности во Скопје. Светиева е носител на бројни домашни и меѓународни награди и признанија, меѓу кои и на натпревари во Италија, Бугарија и Чешка.

Томе Атанасов има остварено голем број на концерти и рецитали, како член на триото "Атанасов", како солист на обоа со камерниот оркестар "Скопски солисти" и камерниот оркестар "Симфонија" од Софија. Атанасов настапува како соло обоист на оркестарот "Kammerphilharmonie" од Келн, има бројни настапи низ целиот свет, Германија, Франција, Шпанија, Холандија, Белгија, Австралија, Кина, Ј.Кореја, настапува и во светски музички сали "Sidney Opera House", City Recital Hall Angel Place во Сиднеј, Австралија и "Palau de la Musica" во Валенсија, Шпанија.

Концертот на Кристина Светиева и Томе Атанасов во Софија е дел од Годишната програма на Македонскиот културен Центар во Софија и финансиски поддржан од нашето Министерство за култура.

-Скулпторот Атанас Атанасовски и сликарката Марина Лешкова, на 15 Мај (четврток) беа претставени на заедничка изложба која со почеток во 18,30 беше отворена во КИЦ на Р.Македонија во Софија. Изложбата е резултат на соработката со Музеј на современа уметност во Скопје и самостојните изложби на двајцата уметници во МСУ во 2012 година. Амбиенталниот концепт на скулпторот Атанасоски со наслов "Орнаменти" и "Приказната од изгубениот рај" од Марина Лешкова, се споени во една тематска целина и за прв пат во ваков спој беа изложени во КИЦ на Р.Македонија. Куратор на изложбата е Марика Бочварова Плавевска.

Атанас Атанасоски е роден во Прилеп во 1961 година. Дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1987 година, а магистрира во 1995 во Будимпешта. Учесник е на бројни самостојни и групни изложби во Македонија, Бугарија, Унгарија, Словенија, Србија, Естонија, Велика Британија и со награди во Пиран (1995), Скопје (1998).

МАрина Лешкова дипломира на Факултет за ликовни уметности во Скопје во 1994, а истата година дипломира и на Историја на уметноста на Филозофски факултет во Скопје. Има остварено бројни самостојни и групни изложби и освојувани неколкукратни награди за свои дела-Скопје 1987, 1988, 1999г.

1   1
1   1

Изложбата ја отворија директорот на КИЦ на Р.Македонија Васко Шутаров и директорката на МСУ Елиза Шулевска. Изложбата се остварува во годината на одбележување на 50 години од основањето на Музеј на современа уметност и по тој повод на Македонскиот културен центар во Софија и на директорот му беше врачена Благодарница за досегашните десет остварени заеднички проекти. Проектот е комплетно поддржан од Министерството за култура на Р.Македонија.

1   1
1   1

-На 14 Мај 2014 година, по осми пат во Европа и по трет пат во Софија се одржа Европската Ноќ на литературата. Македонскиот културно-информативен Центар на Р.Македонија по втор пат учествуваше во овој европски проект. Европската Ноќ на литературата е заеднички проект на ЕУНИК-Европската асоцијација на културни институции, а во Р. Бугарија во овој проект покрај нашиот Центар, годинава активно беа вклучени Канцеларијата на ЕУ во Софија, Чешкиот Центар, Гете Институтот, Британскиот Совет, Полскиот Институт, Рускиот културно-информативен Центар, Португалскиот културен Институт и Амбасадата на Австрија во Софија. Освен во главниот град на Р.Бугарија, на 14 Мај од 18,00 до 21,00 поезија се читаше уште во 8 други поголеми градови во Бугарија.

Во Ноќта на литературата, поезија се чита на интересни, невообичаени места за презентација на поезија, т.н. "гнезда", а посетителите кои во текот на манифестацијата посетуваат најмногу такви пунктови, учествуваат во наградната игра, веднаш по завршување на манифестацијата.

1   1
1   1Македонската понуда за оваа голема европска културна манифестација годинава беше книгата "Раѓањето на зборот" од Ацо Шопов, што кон крајот на минатата година излезе во бугарско издание на книгоиздателството Авангард принт и во превод на Роман Кисјов. Со ова дело, КИЦ на Р. Македонија минатата година се вклучи во чествувањето на 90 години од раѓањето на македонскиот книжевен класик.

Стихови од Шопов на Европската Ноќ на литературата, во Галеријата Сезони, каде беше македонското претставување, читаше актерот Иван Калошев, во музичка придружба на Стефан Здравески (саксафон), Ива Христова (гитара), Емил Георгиев (гитара) а видео материјали за Ацо Шопов подготви Ана Батева.

Настанот покрај бројни медиуми од Р.Бугарија го проследија македонски медиуми присутни на настанот.

-На 7 Меѓународен филмски Фестивал за културно наследство што се одржа од 11-18 Мај, под покровителство на Меѓународната Фондација "Професор Детев" и бугарското Министерство за култура, годинава во натпреварувачката официјална програма беа застапени 4 филмови од Р.Македонија. На 12 Мај, во пладневната програма беа прикажани филмовите "Самовилската вода", "Џоломари" и "Ниту ќе продолжи, ни ништо" чиј комплетен автор на сценарио, камера и режија е Владимир Боцев и во продукција на Музеј на Македонија. Од продукцијата на Музеј на Македонија а во авторство на Ирена Колиштркоска-Настева на 17 Мај, беше прикажан документарниот филм "Артефакти од македонската археологија ".

1   1
1   1Фестивалската филмска програма и годинава се остваруваше во соработка со странски амбасади и културни центри во Софија, а освен Македонскиот Културно-информативен Центар, учесници на фестивалот беа Италијанскиот културен Институт, Унгарскиот културен институт, Полскиот Институт, како и Амбасадата на САД во Софија. Македонскиот дел од фестивалската програма го претставува директорот на КИЦ на Р.Македонија, Васко Шутаров.

 

-Седмата по ред книжевна визита на поети од Р.Македонија, остварена во соработка на ИД Макавеј и КИЦ на Р.Македонија во Софија и подржана од нашето Министерство за култура, свечено беше отворена на 8 Мај во Софија. На отворањето, директорот на Културно-информативниот Центар м-р Васко Шутаров и главниот уредник на ИД Макавеј м-р Владимир Цветковски ја нагласија благородната мисија на овие книжевни визити во правец на зближување на двете култури и литератури.

1   1
1   1

Во првиот дел од книжевната вечер, беше претставен книжевниот портрет на поетот Раде Силјан, за чие дело зборуваа поетите Бранко Цветкоски и Санде Стојчевски. Македонската книжевна вечер со свои творби ја збогатија и Веле Смилевски, Славе Ѓорго Димоски, Братислав Ташковски, Кочо Топузовски, Виолета Танчева-Златева, Трајче Кацаров, Диме Ратајкоски а свои творби читаа и Раде Силјан, Бранко Цветкоски и Санде Стојчевски. Стихови интерпретираше актерот Иван Калошев. Книжевната визита продолжи и на 9 Мај, кога во просториите на Македонскиот културен Центар свои творби читаа 15 бугарски поети. Истата вечер на поетот и преведувач Роман Кисјов му беше врачена наградата "Македонски книжевен Дедал".

1   1
1   1

-На 29 Април во КИЦ на Р. Македонија во Софија беше отворена првата самостојна изложба од акварели на нашиот познат уметник Илија Кавкалески-Кавкале. Во Софија, Кавкалески се претстави со 20 дела, кои предизвикаа внимание кај посетителите на нашиот Центар ов Софија. За делото и уметничкиот пат на Илија Кавкалески зборуваа директорите на Македонскиот културен Центар и Националната галерија на Македонија, Васко Шутаров и Маја Неделкоска-Брзанова, како и Љубчо Маленков, виш кустос. Проектот е целосно подржан од нашето Министерство за култура.

1   1
1   1

Илия Кавкалески е роден во Прилеп во 1932 г. Завршува Училиште за применета уметност во Скопје во 1953 година и дипломира на Факултетот за применети уметности воБелград во 1957 година. Во својата долга професионална кариера работи и како сликар-конзерватор на икони, а бил доцент на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, во насоките по конзервација и реставрација.

Член е на Друштвото за ликовни уметници на Македонија, а во 2004 г. и член на Уметничкиот совет на Друштвото на ликовни уметници. Има реализирано многу самостојни изложби низ Македонија и Словенија и е носител на бројни ликовни награди за своето творештво.

1   1
1   1

-На 16 Април, во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија во соработка со ИД "Макавеј" од Скопје, беше претставено големото литературно дело на академик Митко Маџунков. За неговиот книжевен опус зборуваа Бранко Цветкоски, проф. Венко Андоновски и Николај Шопов, писател и преведувач од Бугарија. Гостите и академик Маџунков пред публиката во Македонскиот културен Центар ги поздрави и претстави директорот Васко Шутаров. Проектот е целосно поддржан од нашето Министерство за култура.

Академик Маџунков е роден во Струмица, 1943 год, каде завршува основно и средно образование. Завршува Филолошки факултет во Белград, каде долги години живее и работи. Има објавено дваесетина збирки раскази, романи и драми и добитник е на десетина значајни домашни и странски литературни награди. Неговиот последно објавен роман "Птиците од ланските гнезда", беше прогласен за роман на годината во 2013 година и македонски кандидат за наградата "Балканика"

1   1
1   1

-На 7 Април во 18:30 часот, во галеријата на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија, беше отворена изложбата на академскиот уметник-графичар, Ридван Алити. Тој се претстави со 20 дела, од неговите последни уметнички творечки циклуси, насловени "Виолини" и "Портрети". Алити има завршено Факултет за уметност- специјалност графика на Државниот Универзитет во Тетово а магистрирал на Универзитетот Св.Кирил и Методи, во класата на проф. Трајче Блажевски. Има учествувано на бројни групни изложби, меѓу кои и во Париз, Берлин, Брисел и Сараево и има остварено неколку самостојни изложби во нашата земја и во Австрија и Албанија. Добитник е на неколку награди за творештво во Албанија и Холандија а меѓу најзначајните негови награди е првата награда на "Шестото меѓународно биенале за мала графика"-Тетово, 2014 година.

1   1
1   1

Изложбата на графики на Ридван Алити во Софија ја отвори директорот на Центарот м-р ВаскоШутаров а проектот е поддржан од нашето Министерство за култура.

1   1

-На 3 и 4 Април, во организација на Асоцијацијата за уметност "Поетики", Колекцијата за поезија, фикција и есеј на Меѓународниот ПЕН "Разноликост" и Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, беше реализирана дводневна македонска книжевна презентација со неколку содржини. Најнапред, на 3 Април во 16,30 часот се одржа тркалезна маса со македонски и бугарски автори од литературата, на која се разговарање за правците и тенденциите во двете литератури, во новиот век. Веднаш потоа, во 18,30 часот, исто така во просториите на нашиот Центар во Софија, академците Катица Ќулавкова и Влада Урошевиќ како и проф. Наташа Аврамовска ја претставија новата свездена македонска книжева генерација, Никола Маџиров, Владимир Мартиновски, Калина Малеска, Румена Бужаровска, Фросина Стојковска, Ненад Јолдески и Ѓоко Здравески. Книжевната вечер беше насловена "Почетокот на векот: новата македонска книжевност" и ја отвори директорот на Центарот, Васко Шутаров а текстови од авторите на бугарски јазик интерпретираше нашиот актер Иван Калошев.

1   1
1   1

На 4 Април, македонската книжевна делегација оствари неколку работни средби и посети на видни личности од литературниот живот на Бугарија, како и посета на Универзитетската библиотека на Софискиот Универзитет и Бугарската Академија на науките. Проектот е финансиски помогнат од Министерството за култура на Р.Македонија.

-На 27 март во Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија, се одржа промоција на оставината во 9 тома од Павел Шатев.

Претставувањето на оваа капитална едиција во Софија е остварена во партнерство со книгоиздателството "Македоника Литера" и Државниот Архив на Р.Македонија. Промотори на делата беа проф. др. Зоран Тодоровски, Предраг Димитровски, Нове Цветаноски и м-р Васко Шутаров.

1   1
1   1

-На 13 март 2014 г., пред бројна публика и љубители на ликовната уметност, беше отворена изложбата на позната ликовна уметница Касиопеја Наумоска во Софија. Културно-информативниот Центар на Р.Македонија беше организатор и домаќин на овој настан, на кој беа претставени 19 дела од циклусите "Раце и лица" и "Барајќи одговор". Изложбата ја отвори директорот на Македонскиот центар Васко Шутаров и истата ќе биде поставена во Софија до 7 април.

1   1
1   1

Ова беше прво самостојно претставување на Касиопеја Наумоска во Софија, која има реализирано 25 самостојни и преку 100 меѓународни и групни претставувања, а со оваа изложба ја обележува 20 годишнината од своето уметничко творење.

1   1
1   1

-На 28 февруари 2014 год. во 18,30 часот, во Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија свој концерт имаше Дуото Кларинети "Ѓоревски-Бакревски". Оваа ретка музичка формација на македонските подиуми е составена од нашите двајца познати кларинетисти Ристо Ѓоревски и Игор Бакревски и е плод на нивната долгогодишна соработка и во нивната матична куќа, Македонската опера и балет и преку соработката во други камерни формации и ансамбли. Музичкиот репертоар за два кларинети е вистинска реткост, а Ѓоревски и Бакревски токму во тоа пронаоѓаат провокација за музичко истражување.

На концертот во Софија, дуото се претстави со дела од Б.Крусел, Ф.Пуланж, Ж.Лефевр, Џ.Росини и Д.Имери, а на барање на публиката и со "Пелистерското оро" и "Пајдушкото оро".

1   1
1   1

-На 20 февруари 2014 год., во рамките на проектот "The Power of Difference" помогнат од ACES-Academy of Central Euripean Schools, Културно-информативниот центар на Р.Македонија беше домаќин на 50 учесници од Петта приватна гимназија (Скопје, Р.Македонија) и Меѓународната гимназија "Проф. Д-р В. Златарски" (Софија, Р.Бугарија).

Ова е возвратна посета на средношколците од Р.МАкедонија кои од 20-23 февруари ја остваруваат третата етапа од проектот "The Power of Difference".

1   1
1   1

-Македонскиот пијанист од светски глас Симон Трпчески, на 7 февруари настапи во концертната сала "Бугарија" во Софија, со изведба на Концертот за пијано и оркестар број 1 од П.И.Чајковски, како солист на Оркестарот на Бугарското национално радио, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

Својот прв настап во Софија, Симон Трпчески го реализира со бравурозна интерпретација и долги аплаузи во преполната сала Бугарија.

Концертот беше директно пренесуван од Бугарското национално радио и снимен од Бугарската национална телевизија.

1

 

Културно-Информативен
Центар на Р.Македонија
e-mail:rmkic@yahoo.com
тел/факс: 029461492
ул. Обориште 7
1504 Софија

Софијa